Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaGündemKÜLTÜR ŞEHRİ OĞUZELİ

KÜLTÜR ŞEHRİ OĞUZELİ

 

Türkiye’nin önemli nar üretim merkezlerinden olan Oğuzeli’de, tarladan şişelere ulaşan narın ekşiye dönüşme yolcuğu, “Narelim” markasıyla sofraların aranan lezzetleri arasında yerini aldı. Oğuzeli Belediyesi tarafından hayata geçirilen nar taneleme ile sıkma tesisinde emek veren kadınlar, ilçenin adını da tescilli tadını da dünyaya ulaştırıyor.

Oğuzeli Belediyesi tarafından ilçenin tescilli ürünleri arasında ye alan nar, belediyenin kurduğu tesiste istihdam edilen kadın çalışanlar eşliğinde sofralara kadar ulaşıyor. Hem tadıyla hem şekliyle farkını ortaya tescillerle koyan Oğuzeli Narı, belediye aracılığıyla üreticilerin ellerinde en lezzetli ekşiye dönüşüyor.

TARLADAN ŞİŞELERE, OĞUZELİ’NDEN TÜRKİYE’YE

İlçedeki çiftçilerin üretimini gerçekleştirdikleri narlar, ilk olarak Nar Atölyesineulaşıyor. Narlar, tesis personelince bant deposuna yerleştirilip taneleme alanında narlar kabuğundan ayrılıyor. Makine yardımıyla sıkılan narlar filtreleme alanında sıkıldıktan sonra paslanmaz çelik kazanlara aktarılıyor. Kazanlarda kaynatılan tescilli tat nar ekşisi pompa yardımıyla şişeleme alanına gönderiliyor, el değmeden şişeleniyor.

LEZZET VE HİJYENİN GÜVENİLİR ADRESİ

Oğuzeli nar taneleme ile sıkma tesisine ilişkin açıklamalarda bulunan Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, ilçede yetişen nar ve üretilen nar ekşisinin tat ve lezzet bakımından özel olduğunun altını çizdi. Tescilli lezzet nardan üretilen yine tescilli lezzet nar ekşisinin sofralara ulaşan hikayesini aktaran Kılıç, şöyle devam etti: “Amacımız ilçemizde yetişen özel ürünümüzü hem ülkeye hem de dünyaya tanıtmak. Özellikle kadınlarımızın emekleri ile çok güzel bir ürün ortaya çıkardık. Günümüzde güvenli gıdaya ulaşmanın önemi tartışılmaz bir gerçek konumunda. Belediye tesisi olduğu için hiçbir katkı maddesi olmadan tamamen doğal suyundan elde edilen nar ekşisi Türkiye’de ender olan ürünlerden biri. Sofraların vazgeçilmezi olan özel lezzetimiz nar ekşisini tüm ülkeye tattırmayı hedefliyoruz” dedi.

KURUTMALIK DEPOSU OĞUZELİ

Oğuzeli Belediyesi’nin girişimleri ile coğrafi işaret tescili alan Oğuzeli kurutmalıkları, hem yöre halkının el lezzeti hem de bölgenin coğrafi nimetlerinin ışığında ilçeye katma değer sağlıyor. Gastronomi kenti Gaziantep’in ününe ün katan Oğuzeli kurutmalıkları özellikle kış aylarında mutfakların vazgeçilmezi arasında yer alıyor.

Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescilli kurutmalıklar, Oğuzeli Belediyesi destekleriyle sofraların rengi oluyor. Oğuzeli Belediyesi tarafından coğrafi işaret tescili alınan kurutmalıklar özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi konumunda yer alıyor.

SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ

Oğuzeli ilçesinin birbirinden lezzetli patlıcan, kabak ve biberleri emektarların ellerinde tartışılmaz tatlara dönüşüyor. Tarlalardan toplanan ve oyulup ayıklanan kurutmalık biber, patlıcan ve kabaklar yörenin doğal nimeti güneşle buluşup kuruyor. Binlerce tonluk üretim gerçekleştirilen Oğuzeli’nden çıkan kurutmalıklar iplere dizilmiş şekliyle sadece ülke geneline değil dünyanın birçok noktasına da satılıyor. Oğuzeli kurutmalıkları Anadolu sofralarının yanısıra dünya mutfaklarının da vazgeçilmezi olmaya aday konumunda.

EZO GELİN BEBEK KADINLARIN ELLERİNDE HAYAT BULUYOR

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde yaşayan kadınlar, belediyenin atölyesinde “Ezo Gelin”in oyuncak bebeklerini üretiyor. Adına türküler yazılan Ezo Gelin bebeğini üreten kadınlar hem kültürü bir sonraki nesle aktarıyor hem de aile bütçesine destek sunuyor. Ezo Gelin bebeklerinin aynı sıra Oğuzeli Belediyesi tarafından tescil işlemleri tamamlanan Ezo Gelin Çorbası da ilçenin adını bir kez daha ülke genelinde duyurmayı başardı. Ezo Gelin, Oğuzeli’nin en önemli ve tescilli simgelerinden biri oldu.

EZO GELİN BEBEK GELECEK NESİLLERE MİRAS OLACAK

Oğuzeli İlçe Halk Eğitim Merkezi ve Oğuzeli Belediyesi işbirliğiyle belediye binası içerisinde kurulan Ezo Gelin bebek atölyesinde bir araya gelen kadınlar, el emeği göz nuruyla “Ezo Gelin” bebeği üretiyor. Kentin yöresel kıyafetlerini gelecek nesillere aktarmak için yöreye özgü kutnu kumaşıyla bebeklere elbise dikerek Ezo Gelin bebeklerin üretimini gerçekleştiren kadınlar, hem yöreye ait kültürü tanıtıyor hem de elde ettikleri gelirle kendi aile bütçelerine katkı sunmuş oluyorlar.

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, Ezo Gelin oyuncak bebek atölyesine ilişkin “Buradaki kadınlarımız becerikli elleriyle usta öğreticiler rehberliğinde Ezo Gelin bebeği üretiyorlar. Gerçeğine en yakın Ezo Gelin bebek nasıl olmalı, diye bir yarışma da düzenledik. Bu yarışmada birinci olan bebek atölyemizde üretiliyor. Tamamen el emeği göz nuruyla aslına sadık kalarak üretim gerçekleştiriyoruz. Yöremizde hala Ezo Gelin bebeğin üzerindeki kıyafetler kullanılıyor. Burada yaşatılan aslında koskoca bir kültür” ifadelerine yer verdi.

ANADOLU KOKAN TESCİLLİ EZOGELİN ÇORBA

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç’ın emekleri ile tescillenen lezzet Ezo Gelin Çorbası da 2020 yılından bu yana Oğuzeli adıyla anılıyor.Ezo Gelin’in yaşam öyküsü, güzelliği, aşkı ve memleket özlemiyle filmlere, türkülere konu olan ve kıtlık zamanında yapıldığı bilinen çorba Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alarak Oğuzeli adına tescillenerek kültürel bir miras olarak tarihe işlenmişti. Başkan Kılıç, ilçenin kültürüne ve tarihine verdikleri önemi vurgulayarak, “ Başta sona Anadolu kokan, emek ve sevginin yemeği, kıtlık zamanında Ezo Gelin tarafından sofraya çıkan Ezo Gelin çorbasını ilçemizin adıyla tescillendirmek bizler için çok gurur verici oldu. Yaklaşık 2 yıl önce tescil işlemlerini tamamladığımız Ezo Gelin çorbası artık ilçemiz adıyla tüm ülkede anılır oldu” dedi.

GÜNEYDOĞU’NUN PARLAYAN YILDIZI DELİKLİTEPE SEYİR TERASI

Oğuzeli Belediyesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından yapımı tamamlanarak vatandaşın hizmetine sunulan “Delikli Tepe Seyir Terası, At Biniciliği, Ok Atıcılığı Tesisi” yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı olmaya başladı.

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde Oğuzeli Belediyesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı ortaklığında yapılan “Deliklitepe Seyir Terası, At Biniciliği, Ok Atıcılığı Tesisi” yerli ve yabancı birçok turistin uğrak mekanı olmaya başladı. Projenin tamamlanması ile birlikte bölgeye gelen turistlerin ilgisini çeken tesis ayrıca yöre halkının 7’den 70’e kadın-erkek faydalanabileceği bir proje oldu. Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç hem bölge turizmine hem de yöre halkına büyük katkılar sunan projeye ilişkin, “Çok keyif alarak hayata geçirdiğimiz bir proje” ifadelerine yer verdi.

OĞUZELİ’MİZİN HER BİR KÖŞESİNDE ALIN TERİMİZ VAR

Başkan Kılıç, turizmin yeni gözdesi haline gelen Delikli Tepe’ye ilişkin, “Her şeyden önce Delikli Tepe Seyir Terası Projemiz ile Oğuzeli hak ettiği turistik değeri kazanmış oldu. Bu vesile ile yatırımcıları bölgeye rahatlıkla çekebileceğimizin bilincindeyiz. Oğuzelimiz bu proje sayesinde turizm cenneti haline geliyor. Projemizin hayata geçmesi ile birlikte bölge alternatif ögeleri ve zengin tarihi kültürel yapısı ile turizmde yerini daha sağlam şekilde almış oldu” açıklamalarında bulundu.

Tesisin yöre halkına büyük katkılar sunduğuna dikkat çeken Başkan Kılıç, “Delikli Tepe mevkii içinde aktivite alanlarının artması ilçe ekonomisini de canlandırdı. Geliri artan hemşerilerimizin yaşam kalitesi de artıyor. Projemizin bitmesiyle birlikte Delikli Tepe Mesire Alanı bölgeye alternatif oldu. İlçemize hak ettiği turistik değeri kazandıran tarihi ve kültürel yapısı ile sadece Gaziantep’in değil Güneydoğu bölgesinin parlayan yıldızı oldu” ifadelerine yer verdi.

Benzer Haberler

Öne Çıkan Başlıklar